Вести

ЂОРЂЕВИЋ: ЗА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА 8,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, рекао је да су мере фискалне консолидације створиле услове да се свим корисницима пензија, инвалидима рада и рата изврши исплата од 5.000 динара, и да је ребалансом плана за исплату новчане помоћи обезбеђено 8,7 милијарди динара.

Предлогом Закључка Владе Србије утврђено је да се свим корисницима пензија, привремених накнада - инвалидима рада - друге и треће категорије инвалидности, инвалидној деци и корсницима привремене накнаде код Фонда изврши исплата новчане помоћи од 5.000 динара, рекао је Ђорђевић.

Укупни приходи и примања Фонда, односно расходи и издаци, Ребалансом плана за 2019. годину утврђени су у износу од 668,14 милијарди динара, што је, како је додао, за 8,04 милијарди динара више од износа предвиђеног Финансијским планом Фонда за 2019.

Исплата помоћи обезбеђена је у складу са билансним могућностима Фонда захваљујући остварењу прихода од доприноса на ПИО у вишем износу од планираних у периоду од почетка године до августа, као и нижем извршењу расхода, пре свега по основу планираних наплата по судским споровима, рекао је Ђорђевић и додао да су средства конверзије садржана у истом износу на страни прихода и примања и издатака Фонда.

Пензионерима, којих у Србији има око 1.740.000, једнократна новчана помоћ требало би да буде исплаћена, како је најављено, 5. новембра.

Извор: Танјуг/РТС