Вести

ГОЈКОВИЋ: ВЕЛИКА ЈЕ ЧАСТ БИТИ ДОМАЋИН НАЈСТАРИЈЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У СВЕТУ

Београд ће од 13. октобра до 17. октобра бити центар међународне парламентарне дипломатије, јер ће више од 2.000 парламентараца, представника међународних организација и цивилног сектора из око 150 земаља учествовати на 141. Скупштини Интерпарламентарне уније (ИПУ).

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је представницима ИПУ што су српском парламенту указали част да буде домаћин у години када ИПУ слави 130 година постојања и што се после 20 година поново организује у Европи.

"Велика је част бити домаћин најстарије парламентарне организације у свету, ове године се обележава 130 година њеног постојања. Пре 56 година у Београду је такође било заседање ИПУ, међутим данас је четири пута више пријављених делегата него тада, зато смо из Скупштине морали да пређемо у Сава центар, јер 2.000 учесника заслужује добру организацију", рекла је Гојковић.

Истакла је да се Скупштина ИПУ после 20 година поново враћа у Европу, додајући да је последње заседање било у Немачкој.

У фокусу овогодишње конференције главна тема је међународно право, коју је предложила земља домаћин, рекла је Гојковић и нагласила да ће се разговарати о томе шта парламенти могу да учине како би се државе вратиле поштовању међународног права и резолуцијама.

"Две кључне речи које ће осликати овогодишње заседање су сарадња и дијалог. Сарадња јер ће сигурно будућа сарадња међу посланицима бити учвршћена, а дијалог јер је важан за Србију и за рад у свим парламентима", подвукла је Гојковић.

Истиче да ће на крају заседања 141. Скупштине ИПУ бити усвојена Београдска декларација са свим закључцима, али и бити обележено 30 година од усвајања Декларације о правима детета и промовисање новог регионалног амбасадора УНИЦЕФ-а за права детета.

Представници ИПУ упознати са бојкотом дела опозиције

Представници ИПУ упознати су са бојкотом дела опозиције у српском парламенту, изјавила је Гојковић, додајући да међународне организације објективно и самостално прате ситуацију у државама.

"Читава међународна заједница и све друге парламентарне организације сматрају да је једино право место за решавање несугласица парламент и да само дијалогом може да се дође до решења", рекла је Гојковић одговарајући на питање да ли су представници парламента који ће учествовати на предстојећој 141. Скупштини ИПУ упознати са бојкотом дела опозиције у раду српског парламента.

Гојковић је рекла да је неучествовање дела опозиције у раду парламента била тема разговора са председницом ИПУ Габријел Куевас Барон, али и на недавном дијалогу између власти и дела опозиције који је желео да учествује уз посредовање Европског парламента.

"Надам се да ће у новембру размислити и оне политичке странке, без обзира да ли су у парламенту или ван, а имају одређену политичку снагу, да се прикључе другој рунди разговора", навела је Гојковић.

Гојковић је истакла да је отворена за разговор са посланицима из редова опозиције о томе шта је потребно променити у парламенту пред крај његовог сазива, јер су, подсећа, избори већ у марту.

Гојковић је рекла да би желела да сви посланици из свих политичких странака једнако учествују у доношењу закона, додајући да су у последње време донети важни закони битни за европски пут Србије, али и да је одржана расправа на тему КиМ.

"Део опозиције није дошао да учествује у тој расправи, и мислим да су тако њихови потенцијални бирачи остали ускраћени да чују њихово мишљење о решењу косовског питања", указала је Гојковић.

Пред парламентом је, како је рекла, измена и допуна три закона о побољшању услова за изборе, те је додала да би било пожељно да и они који тренутно не учествују у раду парламента, узму учешће у расправи тих закона, улажу амандмане и да се разговара о томе да ли су те измене довољне да би они изашли на изборе.

Упитана да ли јој смета што је део опозиције најавио бојкот избора, Гојковић је рекла да се реч "бојкот" користи много рано и сматра да ће велики број политичких партија изаћи на редовне изборе у марту 2020.

Извор: Танјуг