Вести

НЕДИМОВИЋ: ТОЛЕРИШЕМО ПОЉОПРИВРЕДНИКE АКО КАСНЕ У ПОВРАТКУ СА ЊИВЕ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, поручио је пољопривредницима, од којих је један број негодовао због ограничења кретања у време полицијског часа, уз објашњење да ће се то одразити на сетву и да им отежава рад и питање зашто ратари немају посебне дозволе као што их имају пчелари, воћари и повртари, да је време од 5 ујутро до 17 поподне довољно за сетву, те да нико неће казнити пољопривредника у повратку после тог времена.

„Ратари немају посебне дозволе, они могу да се крећу без икаквих проблема до 17 сати. У пет сати ујутро да оду, до 17 сати је сасвим довољно времена да можете са машином да одрадите најмање десет хектара током дана“, објаснио је Недимовић и додао да ако се ратар, непосредно после почетка полицијског часа од 17 сати, затекне у повратку са њиве, „неће му нико ништа“.

„Ратари могу од пет до 17 часова и ко се затекне још неко време, неће му нико ништа, ако се врати на трактору. Ако неко покуша да злоупотреби тај свој статус и буде у моторном возилу, то је друга прича и онда ту подлеже исто као ви и ја“, прецизирао је Недимовић.

Објаснио је да дозволе за сточаре и пчеларе, и за воћаре и повртаре постоје, јер су то „оне врсте пољопривредне производње које морају ноћу да се раде“, а да ратари могу да раде од ујутро до касно поподне.

„Ми у овом трентуку имамо 550.000 регистрованих газдинстава, од тога је око 300.000 активних, односно оних који функционално раде. А, 550.000 је пријављено, и свако од њих да има потврду, ако бисмо то све пустили тек тако, ту краја не би било. Али, масксимална толеранција постоји из једног простог разлога - јер сетва кукуруза, сунцокрета, зависи у ком простору чега, не може да чека. Али, добро, лепо је време, све нам иде у прилог, мало поранимо и буде све како треба“, рекао је Недимовић.

Ових дана десило се и да је 19-годишњег пољопривредника из Силбаша полиција привела, а прекршајни судија казнио са 50.000 динара како су пренели медији, јер се током полицијског часа враћао се са пољопривредних радова из атара у трактору. Говорећи о том случају, Недимовић је, напомињући да је то посао полиције, рекао и да „зна шта се десило“.

„Разговарао сам са пољопривредником коме је писана казна, односно са његовом породицом. Ту је дошло до једног неспоразума. Ради се о лицу које има 19 година, и претпостављам да је реч о неспоразуму, али трактор мора да се користи за њиву, а не да се воза по селу. Имали смо једну сличну ситуацију у једном месту, али ту је човек користио моторно возило, ауто, каже идем на њиву“, рекао је Недимовић уз коментар да ако се тако кријемо, бићемо сви пољопривредници у року од пет минута.

У Министарству пољоприрведе, шумарства и водопривреде подсећају да се наредба о ограничењу кретања у време полицијског часа, када је у питању старосна доб грађана, разликује од наредбе за градску и наредбе за руралну средину.

Извор: Танјуг