Вести

ОРЛИЋ: ДЕМОКРАТСКИ УСЛОВИ ЗА ИЗБОРЕ ПОСТОЈЕ

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић изјавио је да је владајућа странка у дијалогу власти и опозиције изашла са предлозима који у значајној мери одговарају предлозима НВО сектора и оних који су суштински заинтересовани за унапређење изборног процеса, али да су представници опозиције заузели позицију "биће како ми хоћемо или ће бити нереда".

Орлић је рекао да се изашло са тим шта је све за парламентарну већину прихватљиво, а то, додаје, немали број организација, странака, група грађана, невладиних организација, сматра за прихватљиво.

"Сви су они на крају закључили да оно што ми предлажемо у значајној мери одговара изнетим предлозима и невладиног сектора и људи који су били суштински заинтересовани", рекао је Орлић.

Према речима Орлића, после састанка на ФПН-у представници опозиције изјавили су медијима испред сале, кршећи правило "четам хаус" - "ако не буде како ми хоћемо, биће како је било, нереда у друштву".

"Јел' то уцена или конструктиван приступ са жељом да се нешто уради?", упитао је Орлић.

Орлић је рекао да демократски услови за изборе постоје, те да је неспорна чињеница да су изборни услови бољи него раније.

"На пример, ево бирачки списак, матичне књиге су повезане са бирачким списком, ми смо то реформама у дигитализацији спровели. Немогуће је да човек ако премине да се води и даље у бирачком списку. То су значајне промене на боље", нагласио је Орлић.

Орлић је рекао и да дијалога власти и опозиције може бити, да су доказ и разговори вођени на Факултету политичких наука, као и да то види свако ко жели искрено да учествује, а не само да фингира дијалог.

"Искрено учешће је да се остане до краја, да се заступају идеје, мишљења и ставови које имате са циљем да то дâ неки конкретан резултат на крају. Као што смо на крају резултат и имали. Тим резултатом могу да буду задовољни они који су учествовали, не само представници парламентарне већине, већ и они представници опозиције који су у томе учествовали, али и сами организатори", рекао је Орлић.

Упитан о извештају ЕК и наводном недостатку размене различитих политичких гледишта на јавним сервисима и телевизијама са националном фреквенцијом, те да ли је то био аларм за власт да седне са опозицијом за исти сто, Орлић је рекао да извештај није проблем, "јер и када мислимо да ствари јесу добре, хоћемо да их направимо још бољим".

"Месецима имамо и транспарентнији и отворенији парламент, јавна слушања којих сигурно нема у бројним националним парламентима у окружењу", навео је Орлић.

Извор: Танјуг/РТВ