Вести

ВУЧЕВИЋ: САЗРЕЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ СРБИ У АУСТРИЈИ УЈЕДИНЕ

Сазрело је време да се Срби у Аустрији уједине, окупе, да имају своју кућу одакле ће кренути у различите битке за бољу позицију српске заједнице, поручио је синоћ у Бечу градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поводом свечаног отварања „Удружења Срба у Аустрији“.

Бројни говорници су истакли да Удружење, које су назвали „Српском кућом“ треба да уједини све Србе у Аустрији.

Градоначелник Новог Сада пренео је поздраве председника Србије и Владе, рекавши да они подржавају овај пројекат са циљем да се коначно добије обједињена Српска кућа.

Рекао је да је жеља да се Срби, пореклом из свих крајева, из целе Аустрије уједине под овим кровом, како би по први пут могли видети у делу „Само слога Србина спашава“ и да нас више не дели као раније ко је када и где стигао, већ да учимо нашу децу српском језику и ћирилици.

„За нас је Беч изузетно важан град – културно идентитетски свакако. Постали сте озбиљна заједница и има вас доста. Ајде пробајте да се уједините и да тако заједнички наступате према свим институцијама и изборите се за што боље услове српског народа, да све политичке странке морају да дођу и причају са вама и свако тражи српски глас. Немојте да се делите, будите заједно и решавајте у Српској кући своје проблеме, немојте да мање заједнице имају већа права“, нагласио је Вучевић.

Вучевић је указао да данас Србија лагано јача, да се не ради о џиновским корацима, али да се иде напред и да држава има снаге да инвестира и бави се културним и националним идентитетом.

„Нећемо да, као у прошлости, дође до злоупотребе дијаспоре, када није постојала најбоља комуникација државе и дијаспоре. Покажите нам да сте јединствени и снажни, уважени грађани. Нека се свуда са поносом чује српски језик и види ћирилица. То је део нас, а део нас је део Европе, пошто смо оставили неизбрисив траг у историји Европе“, нагласио је Вучевић.

„Ово је снажна заједница, али не довољно снажна, ако је разједињена и разбацана. Кључно да Срби престану да се деле на оне када су дошли, или одакле су дошли. Време је да имамо једну адресу и кућу у којој ће се поставити сва питања, а да буде светиња све оно што се у њој договори“, објаснио је Вучевић додајући да Срби у Аустрији треба да постану свесни свог броја и потенцијала у циљу остварења што боља права.

Вучевић је најавио отварање сличних удружења широм Европе.

„Данас је Србија много јача него у периоду иза нас. Данас Србија има снагу да инвестира у своју дијаспору, да је окупља, води рачуна о њој, да научимо све грешке које смо правили у контакту матице и дијаспоре, да не дајемо обећања која се не испуне, већ идемо ка остваривим циљевима који су значајни за људе који живе широм Европе“, рекао је Вучевић изразивши уверење да ће такве канцеларије бити отваране у свим земљама у којима живе Срби.

Из те куће чуће се снажан српски глас из сваког дела Европе и да ће Србија увек моћи да рачуна на своје грађане, а тако и РС.

„Када су Србија и РС јаче онда је боље и Србима широм дијаспоре“, поручио је Вучевић.

Извор: Танјуг/Курир