Вести

ВУЧИЋ: БОРИМО СЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ И ДРЖАВНЕ ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Косово "тешка и компликована тема" и да "нема ружичастих решења", а да је за нас важно да се боримо за националне и државне интересе Србије.

"Није ни лако, ни једноставно, нити је све могуће добити, али се трудимо да поправимо позицију Србије, да извучемо што је могуће више за наш народ", рекао је Вучић.

За нас је важно да можемо да наставимо убрзани економски развој, да људи имају више плате и пензије, да градимо путеве и пруге, а истовремено је страшно важно да водимо рачуна о Србима на КиМ и о националним и државним интересима Србије.

Вучић је рекао да је питање КиМ компликована и тешка тема, да САД жели што брже решење и да су отворени да чују свако различито мишљење или другачије ставове који би водили до решења.

"Разговарамо о свим отвореним темама, све опције су на столу. Ми нудимо једно решење, они нуде друго, разговарамо о свему, па ћемо да видимо. А, да ли Албанци желе то да чују - не знам, јер већ дуго са њима нема никакве комуникације", рекао је Вучић.

На питање о сусрету са председником Сједињених Држава, на пријему који је организовао, Вучић је пренео да је тих пар минута искористио да Трампу пренесе да је његова популарност у Србији велика и да бисмо волели да га угостимо.

"Он ми је рекао да зна колико су Срби добар и велики народ и да зна да ми је обећао да ће доћи. То је рекао и пре годину или две. Мислим да он овде сада има много важнијих обавеза", рекао је Вучић.

Додао је да је америчка администрација посвећена решавању косовског проблема.

"Ако смо нешто успели да променимо, то је да су САД данас отвореније да чују различите предлоге", рекао је Вучић.

Приметио је да људи више воле да се баве естрадним, а не суштинским стварима, па их занима шта је рекао Трампу, а, рецимо, вест да ће се радити на формирању заједничког тржишта са Северном Македонијом и Албанијом, готово никога не занимају, иако то доноси корените промене за земљу, регион и односе са ЕУ.

О забрани спота Српске листе: На све стране слобода и демократија

Вучић је прокоментарисао забрану предизборног спота Српске листе због реченице "Када Србија зове, ја дајем свој глас", рекавши у шаљивом тону да слобода и демократија на Косову цветају на све стране.

"Знам још неке земље где су спотови забрањивани пре седам година, када се некима спотови нису допадали, али ово се дешава на нашој територији, али они то не признају и хоће да кажу да то нема везе са Србијом. Одатле вам и изјава Куртија и свих осталих, када говоре о разговорима са Србима са Косова и Метохије, а не са Србијом - зато што хоће да кажу ''ми ћемо вас да штитимо, само се одреците Србије и Београда''", рекао је Вучић.

Вучић је додао да они не разумеју да то Срби никад неће да ураде, да је то немогуће.

"Ти људи гласају за Српску листу, не зато што желе да направе бољи договор са Тачијем, Харадинајем, Куртијем, већ зато што желе да имају најбољи договор са Србијом, не зато што је тамо Александар Вучић, већ зато што они то доживљавају као своју земљу", рекао је Вучић.

То је још један доказ и показатељ Србима са Косова и Метохије ко заиста заступа њихове интересе и ко се за њих бори, рекао је Вучић.

Радимо на новим повлачењима признања Косова

Вучић је изјавио да су у току интензивни разговори "са другим земљама" о повлачењу признања независности Косова.

"Они (представници Приштине) су нас јуче ослободили сваке одговорности, рекли су да су дошли по нова признања независности Косова. Сада јавно кажем - ми радимо на новим повлачењима признања, они раде свој посао, а ми свој, па "ајде да видимо ко ће бити успешнији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да на томе да издејствују у Њујорку нова признања тзв. Косова не раде само представници Приштине, већ Албанија и њихов министар спољних послова, који је иначе пореклом с Косова.

"Они отворено кажу да то ради друга држава. Нема проблема, ми смо сами, мало ко хоће да нам помогне, многи нас потцењују и потцењивали су нас али наш одговор је ефикасан и одговоран", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да је дошао преко "плафона" у УН, Вучић је рекао да Приштина ради свој посао по питању борбе за, како они сматрају, њихову земљу, док Србија треба да покаже да је то наша земља.

"То је сада ко ће коме више да доскочи, да ли сам преко плафона као спајдермен дошао или нисам... али ја ћу моћи овде да говорим као председник Србије, а Тачи неће моћи да говори као председник земље", рекао је Вучић.

Истиче да је Њујорк најснажније упориште Косова у сваком смислу, пошто ту имају бројне лобисте и финансијске магове који помажу њихову кампању још од 1946. године.

Додаје да Србија заостаје 72 или 73 године и да и када будемо кренули у озбиљније лобирање, са много више новца, да ће то бити кап у мору у односу на оно колико су они лобирали од 1946. године.

Вучић је рекао да је разговарао са председником Конга, који ће доћи у за месец дана у посету Београду и додао да је то земља од 90 милиона становника која је била надомак признања независности Косова, али да је то Србија спречила.

Додао је да му вечерас следи и сусрет са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодером много важним човеком, од огромног утицаја, а затим и сусрет са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом са којим ће разговарати о припремама за долазак премијера Русије Дмитрија Медведева у Београд 20. октобра.

Према његовим речима, две земље тада очекује потписивање бројних споразума али и достојно обележавање годишњице ослобођења Београда и Србије од фашизма у Другом светском рату.

"Нећемо дозволити да нам неко укида право на херојску прошлост због дневнополитичких разлога", рекао је Вучић.

Додао је и да ће касније вечерас имати вечеру под окриљем Светског економског форума, где ће бити Џаред Коен али и нови саветник за националну безбедност Роберт О`Брајен, који је на том месту наследио Џона Болтона.

То ће бити од велике важности, рекао је Вучић и додао да га у току вечери очекује и друга вечера, са одлазећом шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

"Имамо много посла да обавимо али свакако мислим да достојно представљамо Србију", рекао је Вучић.

Упитан које ће бити кључне поруке у његовом сутрашњем обраћању пред Генералном скупштином УН, Вучић је рекао да ће изнети анализу шта се збива у нашем региону, али и онога што је региону потребно - а то су мир стабилност и убрзани економски развој.

"Ја ћу се трудити да говорим о региону из којег долазим. Сувише смо мали да бисмо држали придике свету", рекао је Вучић.

Додаје да ће уместо тога говорити о "нашим односима и неопходности очувања мира и стабилности, шта је то што је Србија учинила и шта је то што очекујемо од света у будућности".

Извор: Танјуг/РТС