Вести

ВУЧИЋ: НА БАЛКАНУ МОРА ДА СЕ ВОДИ ДРУГАЧИЈА ПОЛИТИКА

Председник Србије Александар Вучић рекао је, сумирајући резултате вишедневног учешћа на Генералној скупштини УН да верује да је читава делегација радила веома напорно и да су имали сусрете са представницима више од 100 земаља, као и да верује да све то није било узалудно.

Упитан са каквим утисцима се враћа из Њујорка у Београд, Вучић је рекао да је током боравка у САД радио свој посао, те да следи месец са много билатералних посета.

"Долазе ускоро у Београд неки у неформалне посете, неки у формалне, међу њима и турски председник. Долазе Еди Рама и Зоран Заев, а то ми је велика идеја (о заједничком тржишту према ЕУ) и на томе ће да радимо", рекао је Вучић.

Следи напоран месец, у којем ће бити много тога новог, између осталог и отварања нових ауто-путева, рекао је Вучић.

Србија је његовим обраћањем пред Генералном скупштином УН послала и јасну поруку да свет припада слободним, сувереним и независним земљама.

"Обратили смо се свима, не само онима који мисле да имају право да одлучују о судбинама других земаља већ и онима који желе своје право на парче слободе и слободног неба и Сунца за своју земљу и свој народ", рекао је Вучић.

Налазимо се на европском путу, рекао је и додао да сами желимо да одређујемо колико и докле хоћемо да сарађујемо са Русијом и са Кином.

"Када купујемо гас нећемо да плаћамо троструко већу цену да бисмо се некоме додворили или плаћали рекет, већ најповољније. Такође и када купујемо оружје", рекао је Вучић.

Србија жели да сарађује са свима и да поправља односе, што је политика озбиљног, одговорног и суштинског прагматизма, али и политика слободарства.

"Ми само хоћемо право да будемо свој на своме и да се чује наш глас, да имамо право да размишљамо о својој земљи, да никога не вређамо", истакао је Вучић.

Приметио је да је данас добио више аплауза од афричких и азијских земаља него од српске делегације, рекавши да му то говори да су људи жељни гласа храбрости.

Заложио се да земље саме решавају своје проблеме, али да не очекује да ће изостати уплив страних сила.

"Мислим да ће људи све боље разумети наш помиритељски однос који смо имали и према Албанцима и према свима другима. Нисам користио прилику и говор у УН ни да их вређа ''ad hominem'' нити на било који други начин већ сам говорио о неопходности постизања компромиса".

Вучић истиче да на Балкану мора да се води другачија политика и да влада другачија атмосфера - ако не данас онда сутра.

Две афричке земље најавиле преиспитивање одлуке о КиМ

Вучић је пренео новинарима да су одмах после његовог говора пред Генералном скупштином УН двојица министара афричких земаља пришла Ивици Дачићу и најавили преиспитивање своје одлуке о статусу Косова.

"Важно је да је само секунд после мог говора двоје министара веома важних афричких земаља пришло Дачићу да честитају на нашем ставу и рекли да ће гледати да воде управо такву (суверену и независну) политику и да желе са нама да разговарају и око Косова, јер им одлуке у прошлости нису биле, да не кажем, у складу са међународним правом већ нису биле на нашој страни", рекао је Вучић.

Такође, приметио је да је током његовог обраћања у УН у сали било три пута више људи него претходни пут.

Регион да се удружи, што да други одређују шта је нама добро

Вучић је рекао, истичући основне поруке свог обраћања пред Генералном скупштином у Уједињеним нацијама да Србија мора да се удружи са земљама у региону како бисмо сви живели боље.

"Да бисмо били јачи морамо са људима из нашег окружења да се удружујемо, ако они живе боље и ми ћемо живети боље. Ако ми живимо боље и они ће", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је о регионалној сарадњи конкретно разговарао са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим и да су се сагласили око тога веома брзо и лако.

"Наравно, биће милион техничких проблема, али једна идеја се појавила коју ћемо да гурамо. Зашто ми морамо да чекамо да нам други одређују шта ћемо да радимо да бисмо имали 0,1 одсто већу стопу раста?", упитао је Вучић.

Ајде да ми, објаснио је, урадимо то смањењем операционих трошкова и да подигнемо стопу раста за 0,3 и 0,4 одсто.

"Што други да одлучују, а ми да се утркујемо ко ће више да им се додвори и да нападне оног другог. Хајде да лепо радимо заједно и да наступамо као блок и живећемо богатије", рекао је Вучић.

Повезивање од помоћи да се боље разумемо и упознамо

Вучић је да је изградња ауто-путева и повезивање у региону прилика да суседи на Балкану буду ближи, како би се боље разумели и упознали, али и да ће за будућност региона бити важан однос са великим силама.

"Будућност региона ће зависити и од тога шта ће велике силе понудити државама у региону", рекао је Вучић.

Вучић је Генералну скупштину УН упознао са актуелним пројектима посвећеним повезивању Балкана.

"Изградили смо ауто-пут ка Северној Македонији, градимо према Црној Гори, али такође градимо железничку пругу ка Мађарској и реновирамо пругу према Црној Гори", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио на састанак који је имао у Њујорку са албанским и македонским премијером Едијом Рамом и Зораном Заевим нагласивши да идеја о заједничком тржишту није ништа револуционарно, али да је значајна јер, како је рекао, "правимо нешто за себе".

Такође, навео је да за десетак дана започиње изградња ауто-пута Београд-Сарајево, као и да се ради на повезивању ауто-пута са Бања Луком.

"Ту ће бити мање места за акумулацију политичких поена на рачун других. Заједничко тржиште ће бити занимљиво за све", нагласио је Вучић рекавши да није реч о новој Југославији, нити о замени европских интеграција, већ о процесу интензивирања сарадње на путу до ЕУ.

Још једном ће Ђура опростити жртви што је тукао

Вучић је рекао, коментаришући најаве студената из Удружења "1 од 5 милиона" да ће обновити бојкот уколико докторат Синише Малог не буде проглашен за плагијат, да би све то било смешно да није реч о Универзитету у Београду.

У том контексту новинарима је поново парафразирао реплике из филма "Балкански шпијун" и рекао да ће "Ђура и други пут опростити жртви што је тукао".

"Значи Ђура ће и други пут опростити што је неког тукао? Да се не тиче нашег Универзитета, мени би то све било смешно. Стварно не знам шта да кажем. Ако не донесеш одлуку која се нама свиђа, опет ћемо ти забранити да уђеш унутра, а онда ћеш ти опет да кажеш да смо ми најбољи на свету. Тако да сам сигуран да ће Ђура још једном опростити својој жртви што је тукао", рекао је Вучић.

Добар разговор са О'Брајаном

Вучић је изјавио да се синоћ у Њујорку на скупу под окриљем Светског економског форума сусрео и са новим саветником за националну безбедност САД Робертом О'Брајаном.

Разговор је био добар, рекао је председник.

Председник је рекао да не може да износи више детаља јер је скуп одржан по четам хаус правилима и додао да због тога "ни реч не може више да каже''.

Вучић је додао и да је О'Брајана добро упознао као и Џареда Кушнера, и многе друге.

Председник је додао да су на том скупу били најмоћнији људи САД али и многих других земаља.

Србији се сутра подиже кредитни рејтинг

Вучић је најавио да ће нашој земљи сутра једна од највећих светских агенција повећати кредитни рејтинг.

"Долазим из земља која је морала да се суочи са веома тешким реформама, били смо на ивици банкрота и пропасти, а данас више немамо никаквих проблема са финансијама. Желим да пренесем ту радосну вест нашим држављанима, да можемо да очекујемо сутра да једна од највећих светских кредитних агенција нам, не само побољшава изглед већ и рејтинг наше земље", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће према пројекцијама ММФ-а кумулативни раст Србије бити 12,5 или 13 одсто наредних година, што ће бити највише у региону.

ММФ предвиђа да ће БДП по становнику у Србији, што је још један индикатор животног стандарда, бити 2023. године 10.394 долара, што је у односу на 7.207 долара у 2018. повећање од 44 одсто, навео је Вучић.

"Са стабилном економском ситуацијом Србија је привукла 2,3 милијарде евра директних страних инвестиција прошле године и то је била најуспешнија година за Србију. Србија има најнижу стопу незапослености у региону од 10,3 одсто. Такође додатно је инвестирање у будућност Србије кроз знање, сада смо чувени по извозу ИТ и софтвера, претходну годину смо имали више од милијарду евра извоза у тој области", рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да ће сутра једна светска агенција поправити изглед за Срибију - са стабилног на позитиван, као и да ће повећати кредитни рејтинг, за читаву оцену.

"Људи треба да буду срећни, јер је то показатељ колико земља иде напред. Онда ће нам код неких агенција остати само један степен до ''investment grade''-а. А, онда можемо да кажемо да смо ми свој посао завршили, закључио је председник Србије.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк