Вести

ВУЧИЋ: НЕМА СУМЊЕ ДА ЕВРОПА И НЕМАЧКА ЖЕЛЕ РЕШАВАЊЕ КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Немачка, и канцеларка Ангела Меркел, уложити сву своју енергију, труд и снагу да се очува мир и стабилност у Европи и зато ће тражити да се разговара све док се не пронађе решење за питање КиМ.

"Разговарати и разговарати, све док се не нађе неко решење", порука је канцеларке Меркел, рекао је Вучић.

Немачка жели стабилност на дуги рок, рекао је Вучић и нагласио:

"Разговор са Меркеловом био је не само коректан, већ и добар и конкретан о томе какав је "ходограм" и како све треба да изгледа од децембра када се формира нова влада у Приштини".

Нема никакве сумње да Европа жели решавање проблема на Западном Балкану и да Немачка као водећа европска сила то жели и да ће на томе да инсистира, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је задовољан разговором са Меркел, једном од најутицајнијих европских и светских политичара данас у Европи:

"Могао сам да видим њену опредељеност да се решавају ствари на Балкану, на миран начин", рекао је Вучић.

Меркел је, рекао је Вучић, као и безброј пута до сада, поновила став да Косово треба да укине таксе, што и цео свет чека.

"И када то крене, мислим да је план и идеја Меркел и француског председника Макрона, што сам и данас могао да чујем, да се наставе разговори брзо и да се направи један регионални скуп, какав смо имали када га је Харадинај минирао, како би се кренуло у интензивне разговоре и дијалог између Срба и Албанаца и покушали да пронађемо компромисно решње", рекао је Вучић.

Тај састанак је одржан на иницијативу немачке канцеларке, која је, рекао је Вучић, велики лидер, што показује управо и пажњом коју посвећује и малим земљама и њиховим лидерима.

Вучић је рекао да Меркел увек има довољно енергије, и да је, иако има безброј других обавеза, нашла времена да, са својим тимом, разговарају о Косову и Метохији.

"То говори да је Европа њена идеја и пројекат, да жели мир и стабилност у Европи, да Немачка хоће стабилност и то на дуги рок. Немачка ће да уложи сву своју снагу, труд и енергију да сачува мир и стабилност у Европи. И зато ће да траже од нас да разговарамо и разговарамо, док не пронађемо решење. У то сам сигуран и то је за њих најважније", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је замолио Меркел да дође у Србију и да му је рекла да ће посетити нашу земљу током 2020, до краја свог мандата.

Вучић је рекао, да би то била велика част за нашу земљу и прилика да јој се захвалимо за све што је учинила за Србију.

Вучић је подсетио да је Немачка први трговински партнер Србије и да је у првих седам месеци ове године наша трговинска размена била 3,03 милијарде евра и да се очекује да она опет буде више од пет милијарди евра, упркос томе што се Немачка суочава са смањењем индустријске производње.

Са канцеларком је, рекао је Вучић, разговарао и о економским пројектима, те у шали додао да је "кукао" што је Фолксваген отишао у Турску.

Вучић је рекао, да и он и бугарски премијер Бојко Борисов, жале за тим, али је навео да је Фолксваген за нас била огромна нада, али да то није крај.

"Верујем да ћемо се изборити за бројне нове немачке инвеститоре и да ће Меркел, када дође у посету Србији моћи да посети неког од највећих немачких инвеститора", рекао је Вучић.

Са Заевом и Рамом о "малом шенгену"

Александар Вучић разговарао је у Њујорку са премијерима Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима је, рекао је Вучић, покренуо идеју о даљем уклањању различитих баријера у пословању на територији наше три земље, те слободнијем протоку робе, људи и услуга.

Тај договор требало би да буде конкретизован на скупу у Новом Саду, 9. и 10. октобра, на којем очекује Заева и Раму, а где ће главна тема бити конкретизација планова за јаче повезивање тржишта у региону, односно креирање својеврсног "малог шенгена".

"То што смо разговарали синоћ, то ћемо да конкретизујемо. Хоћемо политички и економски дубље да се повезујемо и да излазимо као блок пред Европску унију и друге, а не појединачно", рекао је Вучић.

То ће бити први корак, а циљ је да повучемо и друге у региону, рекао је Вучић и додао да би за нас било важно, због слободног протока робе и услуга, да се у то "увуче" и Приштина, да све буде на још вишем нивоу економских интеграција него у оквиру Цефта, те да се привуку и БиХ и Црна Гора.

Вучић је уверен да су сви у региону схватили да су појединачно мали и слаби на другим тржиштима, те да би, уз успостављање јединственог тржишта, заједно били неупоредиво јачи у наступу пред светом и пред ЕУ.

"Те идеје данас можда не изгледају много важне, али гарантујем да бисмо драматично увећали ниво наших инвестиција, који је већ велики, помогло би и другима... такво окружење би све нас подигло", уверен је Вучић.

Отворени смо, рекао је Вучић, за нешто што неки зову "мали шенген", али како год га звали, за нешто где ћемо имати пуну слободу кретања, промета робе и услуга.

Вучић је рекао и да је данас имао добар састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, који је похвалио опредељење Србије за мир и стабилност и одговорност Србије у понашању.

"То је рекао пред свима и пред Розмери ди Карло (која се својевремено у Стејт департменту бавила Србијом и Балканом)", рекао је Вучић.

Што се тиче састанка са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом Вучић је рекао:

"Важно је да Грчка, упркос различитим гласинама, остаје при свом ставу. Мицотакис ми је рекао: ''Александре, не брини'' и потврдио да Атина жели да Београд и Приштина дођу до компромисног решења, али пре него што дође до тога, ако дође, Грчка неће мењати свој став по питању независности".

Нисам видео Тачија. Са Палмером важно да чујемо план

Вучић је рекао да у седишту Уједињених нација у Њујорку, где се одржава Генерална скупштина, није видео Хашима Тачија, нити је било предлога за њихов сусрет, мада му не би био проблем да са њим разговара.

"Нисам га видео, да сам га видео, ја немам проблем да причам са њим хиљаду пута. Да су ме звали, ја бих се састао са њим. На жалост, нисам имао још тај позив", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Тачи није члан званичне делегације, те да се у УН креће и разговара, како се то каже, "по кулоарима".

"Тачи је овде као Вук Јеремић, по кулоарима - шетају се, једу смоки и кокице и кога ухвате да се сликају... Није он овде званично, није то званична делегација. Него су добили да могу да се шврљају", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује од разговора са америчким званичницима Филипом Рикером и Метјуом Палмером, да су то, после канцеларке Немачке Ангеле Меркел и сусрета са француским председником Емануелом Макроном, веома важни састанци.

"Важни су састанци са Рикером и Палмером, да видимо какав је амерички план и шта је америчка идеја (за КиМ)", закључио је Вучић.

Хрвати би добро говорили о мени да је Србија слаба

Хрвати би све најлепше говорили о мени да је Србија слаба и унижена, да се клања за оно што није учинила, а пошто економски снажи и држи до себе, онда сам, наравно, ја крив, и то прихватам са одушевљењем, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Хрвати имају "непогрешив њух" за оног ко ради у интересу Србије и увек ће га, ставити на прво место као свог противника.

"Непогрешив нос имају да вам јасно покажу ко је тај ко добро ради за Србију", истакао је Вучић.

"Хрвати су направили анкету и закључили да је Србија крива за то што немамо најбоље могуће односе. А онда, ко би био крив него Александар Вучић, иако ја годину дана нисам никакву изјаву дао о Хрватској, све до пре неки дан", рекао је Вучић.

Вучић је поручио председничком кандидату у Хрватској Мирославу Шкору да прочита књиге из психологије у којима пише да о будућности говоре управо они којима је чиста прошлост, а да се на прошлост враћају они којима савест није мирна.

"Што се Срба и Србије тиче, мало тога имамо шта да "перемо", нисмо ми анђели, ни свеци. Да ли је било наших људи који су вршили злочине? Јесте. Нисмо анђели и свеци - у односу на њих, и анђели и свеци. Нисмо ми правили Јасеновац него они, и немој они некога да враћају у прошлост", рекао је Вучић.

Србија, жели да прича о будућности, а ако они желе да говоре о прошлости онда су у врло тешкој позицији, рекао је Вучић.

Брдо пара смо дали и Партизану и Звезди

Вучић је рекао да ће по повратку из Њујорка објавити тачан износ новца дат Партизану и Звезди и да ће се тада знати који је клуб наводно нечији љубимац.

"Да не бих улазио у те одвратне приче где државу користе за правдање пораза или величање успеха, по повратку у Београд лично ћу изаћи са комплетним цифрама, а брдо пара смо дали и Партизану и Звезди. Да види народ ко је чији љубимац и колики је Вучић педер", рекао је Вучић.

"Цифре ћу изнети због правих навијача Партизана, и правих навијача Звезде, а не због политичких активиста, да заиста знају шта се дешава и колико смо новца дали",рекао је Вучић.

"Увек је лакше да имате изговоре за своје неуспехе, да будете велика жртва или велики јунак за свој успех. То ћете убудуће манути преко грбаче државе јер ћемо једном заувек да изађемо са свим подацима", рекао је Вучић.

Вучић, кога навијачи често "криве" за ситуацију у фудбалу, јер је више пута нагласио да навија за Црвену Звезду и тиме је фаворизује, рекао је да ће саопштити конкретне цифре, јер је то важна ствар.

"То је важно да виде зашто сам педер, а колико би требало некима да дам да не бих био педер", прокоментарисао је Вучић алудирајући на последњи дерби и скандирања навијача Партизана "Вучићу педеру".

Са тачним цифрама ће изаћи управо због тих, како је рекао Вучић, шупљих прича о фаворизовању једног или другог клуба.

Многима ће бити непријатно када чују и виде те податке, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је и он био део стадиона и да зна да млади људи увек мисле антирежимски, да мисле да су снага и да ће се борити против власти, без обзира да ли је она најбоља или најгора те да зна да сви неће поштовати оно што је рекао.

"Када буду чули колико смо новца дали народ ће рећи шта сте им давали толике паре", рекао је Вучић и додао да ће се сви изненадити, јер народ мисли да држава не даје паре, да они умиру од глади и да им је много тешка ситуација.

Нема одлагања избора, држава није играчка

Нема одлагања избора, држава није играчка, рекао је Александар Вучић.

Парламентарни избори ће бити одржани на време, у складу са Уставом Србије, рекао је Вучић.

"Не пада ми на памет, није држава играчка. Пало на памет Драгану Ђиласу, Бошку Обрадовићу и Вуку Јеремићу да одлажу изборе, па да укидамо демократију у Србији, зато што они не могу да победе на изборима, па рачунају да ће за шест месеци моћи... Пустите те приче", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је реално да опозиција изађе са предлогом закона у Скупштину.

"Али, интересантно ми је то, ја сам мислио да су они против диктатуре, да су за изборе. Избори су најважнија провера народне воље, тако да ја очекујем да они траже да избори буду што чешће, а не да се избори одлажу", приметио је Вучић.

Вучић је поручио да ће избори бити на време у складу са Уставом Србије.

"А, то да они подносе предлог закона... Могу да траже да никад не буду избори, а да они буду тако важни, да се шеткају, упадају по институцијама, малтретирају људе.. све то може", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је Бошко Обрадовић лидер Савеза за Србију, и да он "није Двери", те да су Двери, суштински укинуте.

"Народ их је обавестио да је укинуто", рекао је Вучић.

Ректорат постао партијска "прћија"

Блокирана зграда Ректората постала је "партијска прћија", оцењује Александар Вучић.

Коментаришући то што студенти из удружења "1 од 5 милиона" већ 12 дана блокирају зграду Ректората, Вучић је рекао да су они сви чланови странака.

Вучић је нагласио да је блокирана зграда Ректората постала "партијска прћија" и да у њу улазе Драган Ђилас, Сергеј Трифуновић, Бошко Обрадовић.

"Они су сви студенти, улазе унутра како хоће. Подржавам љубав између ректорке и њих. За ректорку је супер што 15 дана није ушла у своју канцеларију. Мени неко да не да да 15 дана уђем у своју канцеларију не знам како бих реаговао, али то се наравно неће догодити", рекао је Вучић, на питање како види то што је ректорка практично стала на страну студената који блокирају Ректорат, те констатацију да је реч о "љубави између ректорке и студената".

Вучић каже да би за ректорку Поповић изгледа било идеално да не ради ништа још 15 дана, а онда да заједно "изађу са бакљама и да кажу да су Ректорат ослободили од странака".

"А, они сви тамо чланови странака. "Ајде што су чланови странке, то је лепо када имаш неку идеју, идеологију, него где доведоше студента од 30 година? Тај је пре десет година требало да заврши факултет", нагласио је Вучић.

Вучић додаје, иронично, да му је драго што су се студенти и ректорка данас договорили и поводом свега, у шаљивом тону, поручује: "Живела ректорка, не дамо ректорку".