Вести

ВУЧИЋ: ПУТИН И РУСИЈА ПОКАЗАЛИ КОЛИКО СУ ВЕЛИКИ

Председник Србије Александар Вучић примио је представнике тима Оружаних снага Руске Федерације, који помажу у спречавању ширења корона вируса и сузбијању заразне болести КОВИД-19, а које предводи генерал-мајор Михаил Чернишов.

Вучић је, у своје име и у име грађана Србије, захвалио председнику Владимиру Путину на људској и државничкој солидарности, коју је показао упућивањем медицинске помоћи у Србију, иако је и Русија погођена епидемијом.

"Одлука председника Путина је израз солидарности, али и потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства двеју земаља", навео је председник Вучић.

Вучић је руском тиму упутио речи захвалности што су пружили тако важну помоћ.

"Професионалним и ефикасним ангажовањем сте се, од јутра до мрака, борили за своје пријатеље у Србији. Србија вам то никад неће заборавити", истакао је Вучић.

Рекао је да су они, у сарадњи са српским јединицама атомско-биолошко-хемијске одбране, за кратко време помогли да се под контролу стави епидемија у највећим жариштима, као што су Београд, Кикинда, Ваљево, Ћуприја, Ниш и друга места.

Вучић је додао да је био фасциниран њиховом марљивошћу и пренео да су се становници српских градова и места, у којима је био ангажован руски тим, осећали сигурније.

"Ви сте својим радом задобили поштовање наших грађана и продубили братске односе између двају народа", рекао је Вучић.

Вучић је упутио поздраве председнику Путину и министру одбране Шојгуу, изразивши наду да ће они ускоро поново посетити Србију.

О изборима у Србији одлучују Устав и закони, а не ЕУ

О изборима у Србији одлучују Устав и закони, а не ЕУ или неко други, шта год ко мислио, изјавио је Вучић и истакао да ће парламентарни избори бити одржани када се земља избори са епидемијом вируса корона.

"Када се то догоди, у неком тренутку, изаћи ћемо да разговарамо са свима који су желели да учествују на изборима", рекао је Вучић.

Како је рекао, ако још неко жели да учествује на изборима, апсолутно нема ништа против, те да чак и разуме потребу људи, који су, како је рекао, уверени да могу да искористе незадовољство једног дела грађана.

"Они који су до јуче говорили да је бојкот једино решење, желе да искористе незадовољство људи, јер морају да седе у кући, да се понашају дисциплинованије, биће тежа економска ситуација, јер смо претпоставили животе људи свему друго", рекао је Вучић.

Како је рекао, желе да кроз незадовољство људи добију већу подршку, а да оне који су се све ово време борили и трудили да сачувају животе, убедљиво победе и "склоне".

"Није нарочито морално, али је легитимно и легално. Уверен сам да имају велику шансу", рекао је Вучић.

На констатацију да неки кажу да му се жури на изборе, приметио је да неки кажу и да му се жури, неки да му се не жури, а да је чуо и да ће неко да врши притисак на њега да би дошло до одлагања избора.

"Кажите ми име тог ко ће да ме позове и да ми каже да ће избори да буду тад и тад. Кажите ми име тог човека који може да се усуди и каже председнику Србије када би треабло да буду тад и тад, јер њихови пулени треба да имају бољу прилику. Ја га не познајем нити се то икад десило, јер Србију да понижавам нећу. Српско руководство бирају грађани Србије", рекао је Вучић.

Поновио је да ће избори бити одржани у складу са Уставом и законом.

"Верујем да ћемо у недељама пред нама сести са људима, да ћемо моћи да се договоримо о процедурама", рекао је Вучић и додао да ће бити компликовано вођење изборне кампање, при чему ће СНС, као највећа странка, бити и најоштећенија.

Протекла ноћ најгора до сада по броју мртвих

Вучић је истакао да је протекла ноћ била једна од најгорих по броју умрлих због корона вируса, и то пре свега због уласка корона вируса у Геронтолошки центар у Нишу.

"За нас је претходна ноћ била ужасна. Можда најтежа по броју мртвих. Видећемо како ћемо јутрос проћи. То је пре свега због онога што се десило у Нишу", нагласио је Вучић.

Поручио је онима који потцењују болест да она као да је створена да нападне наше родитеље.

Уз све што има младих које су жртве, јер се не јаве на време или имају друге додатне болести, корона разара организме старијих људи, објаснио је Вучић.

Указао је да се на малом месту видело шта изазива корона, додајући да је направила помор у Нишу.

"Сваког дана што слушате о пет мртвих, до јутос је више од тога, а међу мртвима увек имате из Геронтолошког центра у Нишу. То ће бити случај и у данима који долазе. Замислите да нисмо водили рачуна о старијима како би било", подвукао је Вучић.

"У Нишу нам се догодила катастрофа. Срећом то је било на једном месту. Можда је корона ушла у два до три објекта. У Великој Британији и другим земљама било је на хиљаде мртвих уласком короне у старачке домове", рекао је Вучић додајући да није случајно речено да ова болест напада наше пензионере.

Вучић је рекао да није готово, иако је лакше, јер се по броју заражених види да се епидемија смирује, али се појавило ново жариште, Неготин.

"Можете мапу Србије направити по броју долазака наших грађана из иностранства. У Србију је више људи ушло него у Румунију која има бројнију дијаспору. Можете направити тачно мапу по томе одакле су људи дошли и видећете где је највише проблема било од Ваљева, преко Параћина, Ниша, Смедерева, Пожаревца, Бора", објаснио је Вучић.

Рекао је да Србија не крије број заражених и умрлих, да неће да тестира мали број.

Међутим указао је и да, када се упореди број мртвих у марту прошле и ове године, ове имамо мање умрлих, а то је зато што су остајали код куће, чували се од многих других ствари и водили рачуна о имунитету.

Указао је да је држава учинила све, те и обезбедила снабдевеност радњи, рекавши да је сваки пут пред полицијски час било удара на радње, а није недостајао ниједан производ.

Само је, у почетку, додао је, био проблем са заштитним маскама, али је он преброђен уз помоћ кинеских пријатеља, захваљујући којима купујемо и даље респираторе.

"Обезбеђујемо себе за будућност. Имаћемо исто добијених респиратора током кризе него што смо имали раније", подвукао је Вучић.

Са закашњењем у могућности смо и да показујемо солидарност са италијанским народом.

Немојте да уништимо у финишу оно што смо успели

Вучић je позвао грађане да буду стрпљиви и опрезни, нагласивши да се у случају ковид 19 ради о опакој болести која напада плућа.

"Немојте да оно што смо радили и градили месец и по дана уништимо у финишу и дозволимо да нас победи болест зато што је упорнија", рекао је председник.

"Ово је опака болест. Изгубио сам блиске људе, Блажића, једног од оснивача странке, као и једног друга из детињства", пренео је Вучић.

Вучић је рекао да је корона вирус болест која за ноћ превари.

"Дођете са малом температуром, уз сатурацију која је спуштена и за сат или два одведе вас у смрт. Било је случајева када смо помислили да смо излечили пацијента, и он се током ноћи поново нашао на респиратору", упозорио је председник.

Рекао је да грађани треба да издрже и настоје да се држе изолације.

Вучић је рекао да је много урађено претходног викенда и додао да треба да пробамо дисциплином и одговорношћу наставимо, јер тада нема сумње да ћемо моћи рећи да смо победили.

"А онда нека неки политичари говоре шта год хоће. Речи Теодора Рузвелта су, с тим у вези, најлепше, а он је рекао да слава треба увек да припада онима, у овом случају лекарима, који су у арени, који су умрљани знојем и крвљу, који су падали безброј пута, а не онима који кибицују и добацују", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да подржава лекаре, медицинске сестре, војнике и полицајце који су се херојски борили, али и касирке које су много тога издржале, претрпеле, али показале како се воли Србија.

Председник је рекао да је држава обезбедила све што је потребно струци да обави добар посао, и то у најтежим условима.

Бићемо први или други у Европи по стопи раста

Вучић је поновио да ће Србија бити прва или друга у Европи по стопи раста, али и висини примања.

"Моја процена је да ћемо бити први или други у Европи ове године по стопи раста, али и по висини примања. Ако погледате земље у окружењу, са којима се често поредимо, већ се смањују плате за јавне функционере, па за јавни сектор, да ли ће пет, 10, 15 или 20 одсто... Ми о томе, у овом тренутку, не размишљамо", рекао је Вучић.

Као што нисмо размишљали ни о помоћи ММФ-а ни ЕУ, јер немамо поремећаје платног биланса, већ имамо стабилне финансије, значајне резерве, као и значајне резерве злата и добру фискалну ситуацију у НБС, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да држава жели додатно да подржи предузећа и да су већ почели да се одобравају повољни кредити за ликвидност преко Фонда за развој, а ускоро почиње и исплата минималних зарада, као директна помоћ послодавцима.

"Мислим да је привреда задовољна и да смо у изузетним условима донели одличне мере", рекао је Вучић.

Додао је да се повела "хајка и харанга" око најаве да ће грађани добити по 100 евра, те да су неки говорили да је то понижење за грађане.

"А, када смо рекли да ће сви пензионери, и они који примају социјалну помоћ, то добити. Онда су, замислите цинизма, неки, који су толико богати, да ће их узети да би их дали у хуманитарне сврхе. Што нисте дали 100 милиона евра у хуманитарне сврхе? Ја нећу да узмем 100 евра, јер је можда потребније за неко микропредузеће, фризерски салон…", рекао је Вучић.

Поновио је да ће пензионери 15. маја добити најављену помоћ од 100 евра, а сви остали пунолетни грађани могу веома лако да се пријаве за ту помоћ.

"Поделићемо 100 евра свима којима је помоћ потребна и који то желе, и не желимо да се бавимо кампањом и коментарима појединаца", истакао је председник Вучић.

Детињаста жеља да натерају Фабриција да каже нешто против мене

Вучић је рекао да га је изненадила "детињаста жеља" појединих људи, појединих медија, да у његовом присуству натерају шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција да каже нешто против њега, како би му због тога било непријатно.

"Ја сам изабрани председник Србије, бирали су ме грађани, мој посао је да се борим за интересе нашег народа, наших људи, а не да заступам туђе интересе", рекао је Вучић.

Наводи да увек захвали ЕУ када ураде нешто добро за Србију, али и да критикује сваки лош потез.

"Стављање наше земље на списак земаља које не могу да увозе медицинску опрему из ЕУ није био добар потез. После је промењен - хвала им на томе. Критиковао сам и рекао сам истину. Мене чуди да ти људи, можда полазећи од себе, мисле да је наш посао да се неком улизујемо и додворавамо. То човеку само може да поправи расположење", навео је Вучић.

Вучић је рекао да у делу јавности, медија, политичке квази елите постоји потреба да своју земљу увек потцењују, а руководство ниподаштавају.

"Наша борба је свакодневна и она се заснива на аргументима, морате да покажете ту врсту елементарног људског достојанства. Ја представљам поносан народ, са историјом, традицијом и то је мој посао", рекао је председник.

Вучић је рекао да је по реакцијама људи видео да су многи били изненађени његовим обраћењем и да су му рекли "ово ће ти запамтити", "то је опасно".

"Ко ће да ми замери? Биће још неколико аналитичара који ће да ми соле памет...", закључио је председник.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк